Start

Uppdateringar jan månad 2022

Autofyll

Du kan aktivera autofyll  i din webbläsare för att automatiskt fylla i dina sparade inloggningar när du besöker en webbplats. Dock finns en risk med detta om någon använder din dator och hamnar på en iloggningssida som du inte vill att någon annan loggar in på.

Med Firefox webbläsare slår du på/av autofyll: I menyraden längst upp på skärme: Därr väljer Inställningar. Klicka på panelen Sekretess och säkerhet och bläddra ner till Inloggningar och lösenord.


Nätavgifter och lagen

Nätföretagen fastställer sina elnätsavgifter själva och har frihet att strukturera sina avgifter på lite olika sätt. En avgift kan bestå av både en fast och en rörlig del som kan vara olika stora hos olika företag. De rörliga och fasta delarna i nätavgiften brukar dock någorlunda spegla de fasta respektive rörliga kostnader som nätföretaget har för sitt nät. Avgiften kan tas ut som säkringstariff, effekttariff eller tidstariff. Vanligast är fortfarande säkringstariffen där avgiften varierar efter storleken på din mätarsäkring (som avgör hur mycket el du vill kunna förbruka vid samma tillfälle utan att proppen går). Ett antal företag har under de senaste åren övergått till effekttariff där avgiften sätts utifrån den eller de högsta effektuttagen du har under en viss period. Med tidstariff har du olika priser beroende på när på dygnet din förbrukning sker.

Enligt lagen ska alla elnätsavgifter vara skäliga, objektiva och icke-diskriminerande. Skäligheten kontrolleras genom att sätta ett tak (en intäktsram) för hur mycket varje företag får ta ut av sina kunder under en fyraårsperiod. Ett företag får ta ut avgifter som täcker drift och underhåll samt en begränsad avkastning. Om ett företag tar ut mer får det kännbara konsekvenser. Dels sänker vi deras ram för nästa period med motsvarande belopp, dels får de betala en straffavgift.

Lagens krav på objektivitet handlar om att företagets samlade avgifter för en kundkategori måste reflektera de kostnader som nätföretaget har för just denna kategori. Företaget får ha olika avgifter för olika kundkategorier. Företaget får inte gynna en kundkategori på bekostnad av en annan. Kravet på icke-diskriminering innebär att ett nätföretag inte får gynna en kund inom en kundkategori framför någon annan inom samma kundkategori. Likadana kunder ska ha likadana avgifter.


QR-kodläsare

Säkerhetsföretaget Kaspersky erbjuder en QR-kodläsare för både Android-mobiler och iPhone, som undersöker QR-kodens destination så att du inte riskerar att råka ut för problem. Om du använder den här appen för att skanna QR-koder får du en varning om koden försöker skicka dig till en osäker hemsida.
Här hämtar du den för Android och här för iPhone!


Värmepump

Din värmepump klarar att dra ur varm luft ur kall luft. Först av allt dras utomhusluften in i värmepumpens utedel där det i ett långt rör ligger en särskild vätska som suger upp den värme som finns i utomhusluften - även om det bara handlar om några få grader. Det uppvärmda kylämnet förs förbi ett iskallt kylmedel som vid uppvärmning förvandlas till gas. Denna gas åker in i en kompressor och när gasen komprimeras (trycks samman) blir den varm. Den varma gasen leds upp till värmepumpens innerdel där den passerar en värmeväxlare som drar ur värmen och värmer upp den luft som sugs in i innedelen. Nu blåses den varma luften ut i rummet och den kylda gasen skickas i retur till utedelen där den svalnar och blir till vätska.Uppdateringar feb månad 2022


Reklam på webbläsaren

Att reklam och spårningar är en avart som nu funnits rätt länge. Företag som vill sälja sina varor/tjänster är köpare att dessa spårningr. I praktiken innebär det att du blir överöst med erbjudande av det slag som du senast har kollat på webben. Är du inne och är intresserad av en vara i det högre prissegmentet kan du bli erbjuden en vara som även din granne har valt. Han kanske kollade på en billig kökskniv hos företag och erbjudandet skiljer sig åt då du sökte på en dyrare sorten..

Mer att läsa om detta finns på Google's ITA QPX Software som tagit fram mjukvaran.och som gäller flygresor.
Att Google samlar in data via dina sökningar gäller samtliga tjänster som erbjuds av företaget. som exempel Linkedin, Facebook och Youtube. De som vill begränsa för Google´s lagring av uppgifter kan en lösning vara att webbläsare LibreWolf och sökmotorn DuckDuckGo och ett tillägg med en VPN-tunnel som krypterar din anslutning och skyddar dig från ad-tracking på dina enheter. Arbetar du på ett publikt nätverk, som ex.vis på ett café, är risken stor att kunna bli avlyssnad.


App Tracking Protection for Android: The easiest way to block trackers lurking in your apps

Mer att läsa om insamlande av vad du gör, var du finns, dina intressen och mycket mer. Om du i din mobil söker efter en vara, säg sportsko från Nike, kanske du inte bör bli förvånad om det på datorn dyker upp ett erbjudande från Reebok eller Asics på just sportskor. Läs mer om detta här!


När datorn börjar kännas seg!

Med tiden så kan datorn kännas seg och speciellt vid uppstart. Det kan bero på många olika orsaker. En del relativt enkla att åtgärda, andra svårare och "farligare". När datorn startas kan det finnas många program som finns under "Autostart". Några är sådana du behöver, andra kan du pausa. En del ligger kvar trots att det kommit uppdateringar ligger den gamla kvar och suger på din dators kapacitet. Under "Inställningar" kan du se vilka program som "autostartas"
Har du den gamla HDD-disken med läsarm och snurrande skiva så ger den nyare SSD-disken som liknar i uppbyggnad en minnessticka snabbare uppstart.

Skriver och hämtar du uppgifter från disken mer frekvent och använder program med "stora" filer så kan ett byte göras till en SSD-disk som ger bättre prestanda. Även att utöka internminnet och vill man gå vidare kan även ett byte till en nyare processor hjälpa. Har du plats för 2 diskar kan du behålla den mekanisak för lagring och SSD-disken för operativsystemet och dina program.
Mer att läsa om detta här!

Uppdateringar mars månad 2022


Myndigheter rekommenderar alternativa program

Det är den tyska cybermyndigheten BSI, Bundesamt für Sicherheit in der Inform-ationstechnik, som har varnat för att använda Kasperskys program. Varningen kommer i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina. Enligt tyskarna kan samtliga ryska IT-företag tvingas utföra hackerangrepp mot NATO-länder – mot deras vilja ska påpekas. BSI nämner inga specifika problem med Kasperskys program, men de bedömer att risken för angrepp via den ryska programvaran är allvarlig.


Så mycket drar din hemelektronikm

Hemelektroniken tar allt större plats i våra liv. Vi kommunicerar, handlar, får kultur-upplevelser och umgås genom våra datorer, mobiler, tv-apparater och spelkonsoler.

Exakt hur mycket energi din hemelektronik drar beror såklart på hur mycket du an-vänder den, och räknas ut genom att multiplicera effekten i watt med antalet timmar apparaten används. En tv med en effekt på 50w som står på i tre timmar förbrukar 50 x 3 = 150 wattimmar (Wh) eller 0,15 kilowattimmar (kWh).

Står tv:n på tre timmar per dag blir årsförbrukningen 55 kWh. Det kan jämföras med kyl och frys som tillsammans drar omkring 330kWh/år (för moderna produkter, äldre drar betydligt mer) eller en diskmaskin som förbrukar ca 250kWh per år om man diskar fem dagar i veckan.

Hur mycket el drar en tv?
Tv:ns elförbrukning kan variera mycket beroende på en rad faktorer. En 40-50 tums LED-tv drar mellan 50-70 watt i standardläge, men betydligt mer om man väljer att titta i HDR läge för att öka detaljrikedom och ljuskontraster. Såväl ålder som storlek spelar också in – generellt kan man säga att ju större skärm desto större förbrukning – men även mellan olika nya modeller kan skillnaden vara stor. Ett tips om du ska köpa nytt är därför att jämföra energiförbrukningen för de modeller du är intresserad av.

Hur mycket el drar en dator?
När det gäller datorer är skillnaden stor mellan att ha en stationär dator och en lap-top. En stationär dator kan dra så mycket som tio gånger mer än en bärbar dator, 200 - 500 watt mot 20-50 watt. Är den stationära datorn gjord för spel är skillnaden ännu större, en gamingdator drar mellan 400 och 600 watt

Hur mycket el drar en spelkonsol?
Tv spelskonsoler drar inte lika mycket el som en gamingdator, men fortfarande relativt mycket. Vid spelande på en Playstation eller Xbox hamnar man på en förbrukning mellan 100 och 150 w. Ett tips för att spara in på sin spelkonsols elförbrukning är att inte använda den till filmtittande eller musiklyssnande, film och musik via tvspel drar betydligt mer än om man använder tv eller dator.

Stäng av dina apparater
En viktig insikt när det gäller hemelektronik är att de inte slutar dra el bara för att de är i viloläge. Många hemelektronikprylar har transformatorer som drar ström i vila. Att stänga av dator, tv, stereo och spelkonsol ordentligt i stället för att bara ha dem i standby kan betyda mycket.

Laddare till mobil och dator drar ström så länge de sitter i vägguttaget så ett enkelt knep är att dra ur laddaren ur kontakten när de inte laddas. Dessutom är det en säkerhetsåtgärd – oanvända laddare som inte dras ur uttaget riskerar att börja brinna.

Datorns skärm kan ställas in så att den sätts i strömsparläge eller viloläge när du tar paus. Även många tv apparater kan ställas i strömsparläge och kan ofta ställas in så att de stänger av sig själva efter en viss tid.

Nya tv apparater har oftast inbyggd digitalbox vilket är bra eftersom en separat box drar mycket el, upp till 20 watt i påslaget läge. Har du en separat box, se till att stänga av den när den inte används.

Tänk på skärmstorleken!
Visst kan det vara lockande att se den senaste Marvelfilmen på en jätteskärm, men just när det gäller tv och elförbrukning spelar storleken roll. Ju större skärm desto högre förbrukning. Detsamma gäller för datorer.Uppdateringar april månad 2022


Konton för en avliden innnehavare

Gäller det ett Google konto finns mer att läsa om detta här!

Om Facebook får reda på att någon gått bort så gör de om kontot till ett minneskonto. Förutsatt att den avlidne inte själv begärt att kontot ska tas bort, så kan en anhörig eller vän fylla i ett formulär som finns på facebook. Du fyller i adressen på hans Facebook profil. Du fyller i datumet för hans bortgång och bifogar kopia på hans dödsfallsintyg. Du anger även en epostadress som Facebook kan kontakta dig.


När ett konto görs om till ett minneskonto så skyddas det och ingen kan logga in på det. Den enda som kan hantera ett minneskonto är en efterlevande kontaktperson som sedan tidigare har valts ut av kontoinnehavare. Om kontoinnehavaren aldrig angivit en efterlevande kontaktperson kommer kontot inte att hanteras aktivt av någon efter det att det omgjorts till ett minneskonto. Finns det en efterlevande kontaktperson till den avlidnes Facebook konto är det bara den personen som kan begära att kontot ska tas bort. Finns inte det kan en nära släkting eller testamentexekutor begära att en aliden persons konto tas bort. För att göra det fyller du i ett formulär här.


I begäran fyller du i ditt fullständiga namn, din epostadress, fullständigt namn på den avlidnes personens profil och epostadressen som kan ha använts när kontot skapades. Du behöver även tillhandahålla en inskannad dödsattest. Har du inte tillgång till den måste du bevisa för Faebook att du har behörighet att göra en begäran. Bevis kan vara en fullmakt, personbevis, sista vilja, ett testamente eller brev från dösbo. Du behöver även ett dokument som bevisar att personen gått bort. Detta kan vara en dödsruna. Kom ihåg att täcka över personlig information som Facebook inte behöver som personnummer. I undantagsfall överväger Facebook en begäran om ytterligare information eller innehåll från ett konto. För att göra det fyller du i detta formulär här.


Du måste i så fall bevisa att du är behörig representant för personen och ha ett domstolsbeslut. Inget av detta är garanti för att Facebook kommer att ge dig tillgång till den avlidnes persons konto. Facebook lämnar aldrig ut ett kontos inloggningsuppgifter till någon oavsett anledning.

Instagramkontot liknar Facebooks vad avser hantering av minneskonto. Kan som Facebook även tar bort helt. Gå in på formuläret


Till skillnad från Facebook måste du själv vara inloggad på sidan för att nå sidan. Namn, epostadress, den avlidnes fullstäniga namn, användarnamn på Instagram samt bifoga en dödsattest och uppge när personen gick bort. Om du inte vet exakt kan du uppge ungefärlig tid. På Instagram är minnes konton tänkta som platser att minnas den bortgångna personen. Efter att ett konto omgjorts till ett minneskonto står det ”Till minne av” i anlslutning till kontot. Ingen kan logga in på det och göra ändringar.


Verifierade familjemedlemmar eller lagliga företrädare kan begära att en avlidnes Instagram konto tas bort genom att fylla i ett formulär.
I formuläret fyller du i ditt namn, din epostadress, den avlidna personens fullständiga namn, den avlidnets användarnamn på Instagram, när personen gick bort samt ett dödscertifikat.

Instagramkontot liknar Facebooks vad avser hantering av minneskonto. Kan som Facebook även tar bort helt. Se här! Till skillnad från Facebook måste du själv vara inloggad på sidan för att nå sidan. Namn, epostadress, den avlidnes fullstäniga namn, användarnamn på Instagram samt bifoga en dödsattest och uppge när personen gick bort. Om du inte vet exakt kan du uppge ungefärlig tid. På Instagram är minneskonton tänkta som platser att minnas den bortgångna personen. Efter att ett konto omgjorts till ett minneskonto står det ”Till minne av” i anlslutning till kontot. Ingen kan logga in på det och göra ändringar. Verifierade familjemedlemmar eller lagliga företrädare kan begära att en avlidnes Instagram konto tas bort genom att fylla i ett formulär. Se här! I formuläret fyller du i ditt namn, din epostadress, den avlidna personens fullständiga namn, den avlidnets användarnamn på Instagram, när personen gick bort samt ett dödscertifikat.Uppdatering maj månad 2022


Öka säkerheten för tracking

Hur kan du skydda ditt privata vid användandet av din Android mobiltfn. Lär om detta här! Nu skvallrar till och med bilen om vårt privatliv. Morderna bilar kan samla in detaljer om var du varit, vem du pratade med i mobilen, vilket rutt du valde eller hur fort du körde på en 50 sträcka.

Hur kan du skydda ditt privata vid användandet av din IOS mobiltfn. Lär om detta här!

Även din enhet som använder operativsystemet Windows 10 finns rätt mycket under "Sekretess" som kan begränsa åtkomligheten för andra.

En bra tjänst som kan installeras finns på www.google translate. Där kan du exempelvis få den engelska hemsidan översatt till svenska.

När "oturen" är framme och din dator blir angripen av någon form av virus så är det viktigt att en backup har gjorts. Windows har en eget backup program som heter Filhistorik som behöver aktiveras. Ett annat är återställnngspunkt som återställer Registerfiler. Även detta behöver aktiveras. Säkrast är nog att lägga sina filer på en extern enhet. En, som jag själv tycker är ett bra backup program finns här!

Bitdefender är ett program som oftast toppar i undersöknnig och som skyddar bland annat din mobil mot skadliga nedlagda appar. Bitdefender Antivirus Free kan du installera på din Android enhet. Appen hittar du på Google Play där du kan ladda ned den gratis.


Uppdateringar juni månad 2022


Mediespelare

Med en mediespelare kan din gamla TV ta in streamingprogram som Netflix och SVT Play. Många mediespelare använder Googles operativsystem Android. Tänk på att du behöver en snabb uppkoppling till Internet för att du ska kunna titta på film i Ultra HD. Enligt Netflix ska det räcka med att du använder 15 Mbit/s. Dock kan det behöva vara snabbare om änen andra använder internet samtidigt. För cirka 1400:- kan du få Nokia Streaming Box 8000 på CDON. Det går att hämta spel och appar i Google Play Butik. Perfekt för de som har Telia Tv. med Telia Play.   Här kan du läsa mer om detta.

Mediespelaren från Nokia tar även emot röstmeddelanden samt scanning av QR kod på skärmen som du kan läsa av med din smartphone. Röstmeddelanden använder jag när jag vill ladda ned en app, ex.vis Telia Play. Går utmärkt att spela upp 4K filmer från Youtube och Netflix.

Nätverksporten med kabel lär vara begränsad till 100 Mbit/sek men för mig fungerar WiFi uppkopplingen utmärkt. Ett alternativ som jag själv inte har någon erfarenhet av är "Chromecast with Google TV" eller "Apple TV". Du behöver ingen äldre Chromecast 3rd Generation som komplement utan i Nokia boxen finns allt du behöver. Även batterier följer med.

Behöver du skanna fotografier eller dokument

Att investera i en skannern som kan användas både för bilder och dokument kanske inte är prioriterat. En annan lösning är att använda program som redan finns på nätet. Din mobil ersätter skannern. Med Google Foto och Adobe Scan har du de verktyg som behövs. Du behöver 1 mobil, två appar och ett Google konto.


Så här gör du!


1. Öppna appen och tryck på Bibliotek i högra hörnet.
2. När Google Foto har öppnats tryck på Verktyg längst upp på skärmen.
3. Bläddra ned till punkten Importera foton och skanna foton med Fotoskanner.
4. Hämta hem appen Googles Fotoskanner och installera den.
5. När appen är installerad på din Android mobil trycker du på Öppna.
6. Tryck på den stora blå knappen Börja skanna längst ned på skärmen för att börja skanna dina bilder.
7. För att kunna använda appen måste du ge behörighet att ta bilder och spela in video.
8. Håll nu mobilen rakt över den bild du vill skanna. Bilden ska vara innanför ramarna. Tryck sedan på den vita cirkeln.
9. Flytta därefter mobilen över de fyra cirklarna i varje hörn. Håll mobilen stilla över varje hörn tills den försvinner och gå sedan vidare till Nästa.
10. När du gjort det skapar verktyget en färdig bild. Tryck på den runda bilden i högra hörnet.
11. Välj Justera hörn för att bestämma hur bilden ska beskäras om appen inte själv har hittat rätt kanter.
12. När du har justerat bilden genom att dra i hörnen ska du trycka Klar.Uppdateringar juli månad 2022


Solceller

Höga och svängiga elpriser leder till att återbetalningstiden för solceller minskar kraftigt. Detta innebär att det aldrig har varit mer lönsamt att investera i solenergi än nu. Läs om detta här!


Nedan finns några fler dokument som rör omvandling av solenergi till el!

Solel kan du läsa om här

Solcell kan du läsa om här

Solkalkyl kan du läsa om här


Kopiera från datorn

När du har något på skärmen du vill spara som en pdf fil eller som en docx (Word Microsoft 365) så finns det en variant som kan användas istället för att köpa programmet som ex.vis Snagit.
Se här!Adobe Scan

Så här gör du!


1. Hämta appen och logga in med ett Google eller Facebook konto.
2. Tryck på Nu börjar vi.
3. Välj Dokument för att skanna ett dokument och tryck på skärmen.
4. Appen upptäcker själv att det finns ett dokument och markerar dokumentets namn med blå cirklar.
5. Håll mobilen helt stilla så tar appen automatiskt en bild.
6. Sedan kan du finjustera hörnen genom att flytta de fyra cirklarna.
7. Vill du skanna fler dokument trycker du på Fortsätt skanna och upprepar proceduren.
8. Nät du har skannat alla dokumet tryck på Justera och spara.


Trött på att ständigt få så kallade push notiser på skärmen när du surfar. En lösning kan vara att installera tillägget DuckDuckGoi din webläsare!


Ny version av Android är på gång

Till exempel behöver du inte ge en app tillgång till alla dina foton om den ska använda mobilens mediefiler. Istället kan du välja exakt vilka filer som appen ska ha tillgång till.

Dessutom kan du enkelt kontrollera vad olika appar har tillgång till genom att öppna en översikt över behörigheter. I den översikten går det att se exakt vilka appar som till exempel har haft tillgång till mobilens mikrofon, kamera och plats de senaste sju dagarna. Android 13 innehåller en mängd nya funktioner som på olika sätt förbättrar operativsystemet. Appar kan till exempel inte längre visa aviseringar om du inte har godkänt det. Dessutom kommer det bland annat en inbyggd QRkodläsare som är betydligt lättare att öppna, en förbättrad mediaspelare, och Bluetooth anslutningen ger inte bara bättre ljud utan sliter också mindre på batteriet. Den senaste versionen för operativsystemet för Android mobiler är 12.


Under och efter semestern vill du kankse skicka bilder till nära och kära. Använder du kameran kan där finnas möjligheter att begränsa formatet för att kunna bifoga till ett mail. Då kan din epost meddela att, efter någon enstaka nedladdning, att din postlåda har en en rätt snäv begränsning vad gäller storlek. Dina val kan då bli att du minskar på storleken på bilden eller skicka den på ett alternativt sätt. Ett program där du kan minska hela innehållet i din fotomapp och lägga de ändrade bilderna på ett annat ställe på hårddisken är FastStone Photo Resizer.


Sända stora filer

Att skicka "tunga bildfiler" kan du göra med flera gratisprogram som Mozilla´s Firefox Send eller på länken wetransfer.com upp till 2 GB. Dock är tiden begränsad för att hämta filerna från deras servrar innan de tas bort.