Start

Tips och Tricks

Uppdateringar dec månad 2021

Solceller

1. Hur ett solcellsprojekt kan genomföras läser du här!
2. En lyckad installation hos en samfällighetsförening. Mer om detta här!
3. Hur påverkas produktion av solel av de stora skiftningarna av temperatur. Om detta läser du här!
4, Att tänka på! Läs här
5. Installation av solcellssystem på villatak (Energimyndigheten 21-11-22). Läs här!
6. Långtidstest av solcellssystem för villatak (Energimyndigheten 21-12-06). Läs här!.
7. Så väljer du huvudsäkring! Läs här!

En ny webbläsare kallad LibreWolf har släppts. Den bygger på samma kod som Firefox och är en så kallad ”fork”, en förgrening av utvecklingen. Anledningen till att detta nya projekt dragit igång är att man vill skapa en webbläsare som är lik Firefox, men som inte dras med de problem som vissa upplever att de senare utgåvor av Firefox har. Dessa består enligt kritikerna i en bristande respekt för den personliga integriteten, då Firefox numera skickar det som skrivs i adressrader till företaget bakom Firefox, Mozilla. Detta är extra kontroversiellt då Firefox alltid haft ett fokus på integriteten.

Librewolf spårar dig inte då LibreWolf inte har denna funktion, och inte heller en del andra Firefox-specifika funktioner som till exempel ”Save to pocket”. Det finns ingen molnsynkning av webbläsardata, ”snippets” med nyheter och tips är borttaget från startsidan och kakor och historiken raderas när webbläsaren stängs. Detta, tillsammans med en rad ytterligare ändringar, gör att LibreWolf är en utmärkt webbläsare för dig som är mån om ditt privatliv, din integritet och säkerhet.Uppdateringar nov månad 2021

När lycksökare hittar nya sätt att sko sig (uppdaterad)

Var extremt försiktig med att klicka på länkar på ett mail i Inkorgen. Annars finns risk att det skapar stora problem (som att få sin dator låst med utpressnngsvirus / Ransomware).
Ransomware handlar inte enbart om utpressningsvirus utan även stöld av uppgifter som finns lagrade. I synnerhet för företag som kanske både har personnummer och banknummer lagrade. Helst bör du ha en Image backup på hela hårddisken som läggs i "molnet" eller på en extern enhet Det här fick jag för ett par dagar sedan där pilarna visar att det finns många ställen i mailet att klicka på och riskera få elak kod i datorn eller på annan enhet. Windows har en tjänst som heter "Filhistorik" Använd den för att spara fdina filer. Se här! Förstora bilden med +-tecknet".

Windows 10 har fortfarande kvar Kontrollpanelen.. Sök den genom att klicka på Start-knappen eller tryck på Windows-tangenten och börja skriva kontrollpanelen. Efter bara några tecken dyker programmet Kontrollpanelen upp högst i menyn och det är bara att starta.

Om någon ringer till exempel från Transportstyrelsen och påstår att du har betalt in för mycket. Uppringaren har samma tfn-nummer som till Transportstyrelsen, ditt personnummer och reg.numret till bilen ståmmer. Trots detta var det ett bluffsamtal. Den som blev uppringd var luttrad och ringde sedan till Transportstyrelsen. Där fanns inga uppgifter om för mycket inbetalt och de ringer aldrig upp kunden för återbet. Det sker ändå.

Att teckna nytt elavtal blir så småningom aktuellt för de flesta. Har man otur och inte kollat bolaget ordentligt utan aningslöst trott att man enbart sagt JA till vidare information, kan fortsättningen bli en långdragen mardröm. Ett klipp i ljudfilen och en inklistring på ett annat ställe samt ett abonnemang på 5 år klarar även en amatör att åstadkomma. Svårare för kunden att bevisa att så menade jag inte. Om det går till rättegång kan mardrömmen sluta i förtvivlan. För att motverka avarter så finns nu hos branschföreningen Energiföretagen Sverige en framtagen certifiering, Schysst elhandel. På Google Play finns en app, ACR ( (Another Call Recorder) för Android som är gratis. Med den kan du spela in samtalet du har med försäljaren. Innan du avslutar samtalet så be om försäljarens namn och om han har behörighet hos företag xx att utlova det ni kommit överens om. Du kan även titta på den info som Konsumenternas energimarknadsbyrå gett om elavtal.

Här kan du läsa mer om ett av de mer frekventa lycksökare som dragit på sig många anmärkningar. En elkund i Håsjö var väldigt nära att teckna ett avtal med det bolag som ådragit sig de flesta anmärkningar.

Uppdateringar okt månad 2021

När 2 TV-apparter ska användas samtidigt (uppdaterad)

Finns ett antal olika lösningar. Att komplettera med en Apple TV, skaffa en Samsung Chromecast (Tela Play lär inte fungera med Chromecast version 1 utan välj 3:an) som nu säljs till reducerat pris på Webhallen / kjell för 299:-) eller köpa en Android TV och ladda ned Telia Play appen från Play butik. Med Chromecast kan du få mer utbyte med en äldre TV. Dock måste TV:n ha HDMI uttag. Sony och Philips har sådana. Sony har en 55" för 10990:- hos Elgiganten med ID: X89J 4K LED. Själv upplevde jag Philips något långsam. Kolla även för säkerhets skull att du kan lägga till appar så att Google Play, Android, är installerad från början, Du loggar in med det lösenord du använder till övriga mobila enheter.
Telia kan även erbjuda ett Tvillingabonnemang med ett månadspris på 129:- samt en engångsavgift på 1299:-.
Sony Android TV nedan!

När bläcket till skrivaren nästan kostar lika mycket som en ny sådan

En mer eller mindre chock kan bli resultatet när nya färgpatroner ska beställas. Som regel är nog att köpa av samma fabrikat som du har till skrivaren. Annars finns en risk att skrivaren kan bli oanvändbar. De patroner som följer med nya skrivare har vad jag upplevt är dåligt fyllda. En tillverkare har jag sett har "rimliga" priser och det är Lomax. Frakt brukar tillkomma men hos Lomax slipper du den om du uppfyller vissa villkor (okt 2021). Den brukar annars ligga på 39:-49:-. Det lägre gäller för Ink Pro för beställning under 500:-. Ett problem som kan inträffa är att bläckpatronen kan behöva rengöras. På en del skrivare kan det göras även i en mer avancerad form. Det programmet, i alla fall i min HP Envy Photo 6220.
Du kan även prova med att skriva ut 1 sida mer regelbundet för att minska risken för torkade bläckuvuden. Den finns även i ett av menyvalen tillsammans med återstående bläcknivå.


När texten på websidan är liten

När du surfar till en hemsida kan textformatet kanske inte är anpassat till PC:n som med operativsystemet Windows tillhandahåller. Om du då använder tangenterna Ctrl och +-tecknet så kan du öka formatet. Variant på detta är att hålla ned Ctrl och rulla med mushjulet. Lär mer om detta här!.


Du öppnar en bif. fil men med fel program

Du har ett fungerande program till exempel för pdf-filer men av någon anledning vill du testa gratis 15 dagar med ett annat. Då upptäcker du att programmet inte motsvarar det förväntade. Ett mail med bif. pdf-fil dimper ned i din mailbox och det program som du installerade har nu valt för att öppna filen. Dock du ombeds att köpa programmet och så forsätter dialogen varje gång en pdf-fil sänts. Alternativt lägger du filen i "Utforskaren" och högerklickar och får då en dialog där du kan välja "Öppna med" ett program du hade tidigare (om du inte har avinstallerat det). Är filen bifogad i ett mail får du inte det valet. Då får du gå till utforskaren och välja en fil med samma extension som den bifogade och högerklicka. Där får du en val "Ändra" där du då gör en permanent ändring för önskat val av program.


Uppdateringar sep månad 2021

Så skyddar du dig mot id-intrång

Identitetsintrång är när någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila BankID för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn. Det kallas också för identitetsstöld, eller identitetskapning och är en form av bedrägeri.

Skaffa adresslås. På så vis så skyddar du dig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Det gör du i tjänsten Adresslåset som finns hos Svensk adressändring.

Skaffa digital brevlåda och bevaka din adress.Med digital brevlåda får du ett meddelande om din folkbokföringsadress ändras.

Spärra obehörig ombudsregistrering.Om du aktiverar spärren blir det inte möjligt att anmäla sig som ombud för dig med hjälp av pappersblankett. Istället behöver du använda din e-legitimation för att utse ett ombud. Görs via Skatteverket.

Spärra obehörig adressändring.Skydda dig mot bedrägerier genom att spärra möjligheten till pappersansökan. Spärra enkelt med e-legitimation hos Skatteverket.

Kontrollera att du är folkbokförd på rätt adress.Logga in på Mina sidor på Skatteverket och klicka på fliken folkbokföring för att se vilken adress som är registrerad för dig. Den som upplever att den blivit pålurad ett abonnemang, bör bestrida fakturan. Du kan ex.vis ingått ett abonnemang och vill avsluta, men företaget som du beställt av visar sig finnas på Irland och svarar ej på mail/telefon. Varorna dimper ned månad efter månad.
Om man redan har betalat en faktura till företaget kan man ändå protestera mot avtalet genom att bestrida nya fakturor. – Så länge man bestrider fakturan i alla led och är tydlig med orsaken, kan man inte få någon betalningsanmärkning.

Fejkannonaer på Blocket
Blocket är en marknadsplats där bedragare försöker lura av köpare pengar. Bilar kan var ett attraktiva som objekt. Det är som köpare svårt att kontrollera annonsens äkthet, särskilt om bluffen – är välgjord. För endast tio kronor kan nämligen en säljare skaffa ett temporärt telefonnummer, direkt via Blocket. Avsikten är att hålla exempelvis telefon-fösäljare borta, men gör det också omöjligt att spåra ett telefonnummer på förhand. En privatsäljare behöver heller inte legitimera sig på annat sätt än att betala annonsen, och behöver heller inte nödvändigtvis uppge bilens registreringsnummer. Det enda säkra sättet att inte drabbas som köpare är att aldrig gå med på att betala handpenning, hur legitim och seriös säljaren än verkar. Blir du ombedd att swisha pengar, även på plats, bör du kontrollera en extra gång att numret du swishar till, verkligen är korrekt, och stämmer med säljarens.

Så bestrider du en faktura
Meddela skriftligen företaget som skickat fakturan att du protesterar mot den. Förklara varför. Om företaget vänder sig till ett inkassobolag eller till Kronofogden ska du stå fast vid att du anser fakturan vara felaktig och meddela inkassobolaget / Kronofogden det. Så länge du aktivt bestrider fakturan kan du inte få betalningsanmärkning.

Friska Celler, sunt liv med med Redoxbalans

Celler i din kropp som inte är friska behöver förnyas eller repareras. För att det ska fungera behöver dessa celler kommunicera med varandra. Då kan Redox Signalmolekyler som finns i din kropp vara tíll hjälp. Utan dessa molekyler skulle du inte leva!

Du består av ca 37 biljoner levande celler. Varje dag dör ca 100 miljarder av dem, vilket motsvarar drygt ett kilo. Du tappar alltså nästan 400 kilo celler på ett år. Men du behöver inte oroa dig över det – tvärtom. Celldöd är en naturlig del av kroppens kretslopp. Celldöd är en förutsättning för liv. Gamla och trasiga celler måste dö. Delar av celler som har gått sönder, eller inte var rätt från början, måste också dö. Celldöd är kroppens kvalitetssäkringssystem och ett sätt att återvinna cellulärt material.

Dock när du blir äldre försvinner vart 10:e år 10% av dessa. Vid sjuttio kan dessa var reducerade till cirka 10%. Då förmår kroppen inte hålla alla dina celler friska som kommunicerar med andra celler i din kropp.

Nu kan du fylla på med dessa molekyler då man lyckats stabilisera dessa molekyler utanför kroppen. Läs mer här!


Att betala med PC/mobil enhet

Med betalningshjälpen får du vägledning hur digitala betalningar. Där kan du läsa om swish, blip och handla på nätetOfficepaket

För de som inte har Office-paketet från Microsoft och då inte läsa filer med extension docx kan använda ett annat kontorspaket som LibreOffice. Detta är kompatibelt vad gäller filformat med det som Microsoft använder.

Här kan du läsa mer om LibreOffice!


Uppdateringar juli månad 2021 (uppdaterad nov 2021)


Installera Windows 11

Din befintliga Windows 10-dator kommer att kunna uppgradera till Windows 11 om den kör den senaste versionen av Windows 10 och uppfyller minimisystemkraven. Har du en äldre PC är det högst osäkert att den kan göra den uppgraderingen. Går du in på Start/Inställningar kan du fått följande meddelande:

Den här datorn uppfyller för närvarande de minimikrlaven på systemet för att installera Windows11. Hämta datorns hälskontoll finns sedan som val

Är inte processorn den som Windows 11 kräver eller saknar tpm2.0 säkerhetsmodul så kan det bli en mer komplicerat val. Dock ska Windows 10 kunna forsätta användas till oktober 2025.

För att ornda installationen behöver du ladda ned en iso fil med Windows 11 och använda Microsoft verktyg för att skapa installationsmedia på en usb-sticka. Du måste även gå in i Registereditorn och lägga in en nyckel. Själv kommer jag att behålla Windows 10 tills vidare. Distributionsplanen för uppgraderingen håller fortfarande på att fastställas men vi beräknar att de flesta enheter som redan används i dag kan uppgradera i början av 2022. Alla Windows 10-datorer som är berättigade till att uppgradera till Windows 11 kommer inte att få möjlighet att uppgradera samtidigt. Hämta och kör appen Datorhälsokontroll för att se om din PC är berättigad till att uppgradera. När distributionen av uppgraderingen har inletts kan du kontrollera om uppgraderingen finns tillgänglig på din enhet genom att gå till Inställningar/Windows-uppdateringar.Spårning i Android

Snart kan du välja bort spårning i Android. Google meddelar utvecklare att den kod som använts inte längre ska göras. Ändringen kommer med Android 12 i slutet av 2021Uppdateringar juli månad 2021 (uppdaterad nov 2021)


Installera Windows 11

Din befintliga Windows 10-dator kommer att kunna uppgradera till Windows 11 om den kör den senaste versionen av Windows 10 och uppfyller minimisystemkraven. Har du en äldre PC är det högst osäkert att den kan göra den uppgraderingen. Går du in på Start/Inställningar kan du fått följande meddelande:

Den här datorn uppfyller för närvarande de minimikrlaven på systemet för att installera Windows11. Hämta datorns hälskontoll finns sedan som val

Är inte processorn den som Windows 11 kräver eller saknar tpm2.0 säkerhetsmodul så kan det bli en mer komplicerat val. Dock ska Windows 10 kunna forsätta användas till oktober 2025.

För att ornda installationen behöver du ladda ned en iso fil med Windows 11 och använda Microsoft verktyg för att skapa installationsmedia på en usb-sticka. Du måste även gå in i Registereditorn och lägga in en nyckel. Själv kommer jag att behålla Windows 10 tills vidare. Distributionsplanen för uppgraderingen håller fortfarande på att fastställas men vi beräknar att de flesta enheter som redan används i dag kan uppgradera i början av 2022. Alla Windows 10-datorer som är berättigade till att uppgradera till Windows 11 kommer inte att få möjlighet att uppgradera samtidigt. Hämta och kör appen Datorhälsokontroll för att se om din PC är berättigad till att uppgradera. När distributionen av uppgraderingen har inletts kan du kontrollera om uppgraderingen finns tillgänglig på din enhet genom att gå till Inställningar/Windows-uppdateringar.Uppdateringar juni månad 2021


Installera IP-kamera för övervakning


Arlo Essential Spotlight kostar cirka 3500:-. kan både övervaka inne och ute. För det priset får du 3 st kameror. Saknar magnetfäste och skruvas fast. Appen är på svenska. Har inget löstagbart battri utan kameran måste laddas i sin helhet vilket inte är den bästa lösningen. Lokal lagring på ett SD kort går inte då den saknar basstation. Utan ett abonnemang för 95:- i månaden blir användandet av den begränsad.Ring Indoor Cam kostar cirka 700:-. Enbart för inomhusbruk. Bra app för inställningar. Bra rörelsesensor. Abonnemang för 1 kamera är 30:-/mån. 100:- för obegränsat antal. Bildvinkeln är 140 grader.TP-Link KC120 kostar cirka 900:-. Abonnemanget kostar 25:-/mån. Har en bildvinkel på 130 grader.I stort verkar vara en bra kamera.Lätt att instalera med en engelsk app. Bra inställnngsmöjligheter som rörelsezoner, känslighet för rörelsesensor och känslighet för ljudsensor.Logitechs Circle 2kostar cirka 2000:-. Logitech Circle 2 består i grova drag av två delar: en kameradel och en anslutningsdel. Det är just denna lösning som ger kameran dess flexibilitet, då vi kan ansluta kameradelen till diverse tillbehör. Kameradelen har ett 180 graders objektiv med digital zoom. Den växlar automatiskt till mörkerseende, och detta är mycket bra upp till ett avstånd av cirka 4,5 meter. Kamerahuset har även en integrerad högtalare och mikrofon för tvåvägskommunikation, via app eller webbläsare.

Kameran ansluts till det lokala nätverket och konfigureras, och här är Logitech ett föredöme för andra tillverkare. Detta då du bara behöver installera en app på en enhet med Android eller IOS, sedan startas processen. Kameran hittas av appen och därefter handlar konfigurationen bara om några tryck på skärmen. Detta är verkligen en process som även såväl barn som gamla kan klara av.

Det följer med ett fäste för kameran, vilket antingen kan användas stående på valfri yta eller fästas på vägg eller likande. För den som så önskar går det även att komplettera med fästen för fönster, vilket kan vara lämpligt om du vill filma ut mot din gård eller liknande. Det finns också fästen som gör att vi kan placera kameran direkt i ett eluttag, för att på detta sätt kunna minimera kabeldragning och optimera placeringsalternativen. Då enheten har väderskydd fungerar kameran även utomhus.


Trådlös internethastighet

1. Om ni testar anslutningshastigheten, gör det gärna med bredbandskollen.se. Denna tjänst testar då mot en Telia-server som är ganska nära oss. Skulle ni testa mot andra tjänster på Internet så finns inga garantier för vilken hastighet ni får. (Det är bara så Internet fungerar.)

2. Testa helst med att vara ansluten via kabel. Då bör ni få en hastighet på över 200 Mbps i alla fall. Skulle ni inte få det så kan det bero på olika faktorer t.ex. att ni har en Ethernet-switch som bara har Fast Ethernet portar. Vill ni ha mer än 100 Mbps så måste ni använda Gigabit Ethernet portar på inblandade routrar, switchar, laptops, P. Väldigt gammal utrustning dvs med svaga processorer kan också ge dålig test-hastighet.

3. Om ni testar via wifi så är det främst 2 faktorer som avgör vilka hastigheter ni får. Dessa är: - Vilka wifi-standarder som er test-utrustning använder sig av. Dvs hur gamla är de?
- Hur pass nära är ni till wifi-routern när ni testar. Dvs om wifi-routern står på nedervåningen och ni testar från övervåningen så blir hastigheten klart lägre.

Nätverkets teoretiska trådlösa internhastighet beskriver hur snabbt data kan skickas från routern till en ansluten klient (t.ex. en dator). Det kan exempelvis handla om hur snabbt en trådbunden dator kan skicka data till en trådlös dator. Under förutsättning att routern och den trådlöst anslutna datorn har matchande trådlösa egenskaper, kan de teoretiska hastigheterna vara någon av följande (vad de olika hastigheterna innebär förklaras närmare i Wifi – Trådlöst nätverk). 11 Mb/s (Wireless B) 54 Mb/s, 108 Mb/s (Wireless G) 150 Mb/s, 300 Mb/s, 450 Mb/s (Wireless N) 433 Mb/s, 867 Mb/s, 1300 Mb/s, 1733 Mb/s (Wireless AC)

Den teoretiska trådlösa internhastigheten avviker alltid från den faktiska trådlösa intern­hastigheten. Hur stort tappet blir mellan den teoretiska och den faktiska hastigheten beror på:

avståendet mellan routern och klienten
vilket frekvensband som används
hur mycket störningar som finns (fysiska hinder likväl som radiostörningar)
hur många andra nätverk som finns i närheten
hur mycket och hur många andra klienter som belastar det trådlösa nätverket.

När alla parametrar som sänker hastigheten har räknats in kvarstår den faktiska trådlösa internhastigheten. Den måste av förklarliga skäl mätas upp. Den som vill kan utföra mätningen med hjälp av gratisverktyget Iperf 3 som finns till både Windows och macOS, men det kräver tillgång till två datorer och är lite omständligt att komma igång med. För enkelhetens skull kan i stället Bredbandskollen användas igen.

För att komma upp till de riktigt höga hastigheterna omkring det som leverantören sålt in krävs normalt tillägsutrustning


Tänk på:

- Klicka inte på länkar från okända avsändare - Lämna aldrig ut personliga lösenord, bankkortsuppgifter eller BankID- koder till någon - Tänk på att granska text kritiskt i meddelande du inte förväntat dig att få, läs alltid det finstilta - Innan du beställer något på nätet, läs det finstilta så du inte hamnar i en prenumeration som kan vara mycket svår att avsluta. Ett kan vara att inte kundtjänst svarar eller återbetalning inte fungerar. PayPal har varit näst intill omöjliga i en del fall enl. ett repotage att åtgärda det de utlovat. - Kontrollera avsändaren noga. Låt ingen fotografera ditt körkort vid exempelvis ägarbyte av bil.Bra ljud vid videomöten

När det är dags att hålla ett möte är en utrustning med extern mikrofon och högtalare en fördel. Poly Synk 20 är en sådan pryl som ska leverera det den är gjord för med hög kvalité. Den är dessutom certifierad för Zoom och Teams. Med ett pris på under 2.000:-. Se till att du får modell som även är certifierad föf Microsoft Teams. Tal med låg volym är batteritiden 20 timmar och 12 timmar med musik på hög volym.